88 különböző nyitott pályázat
2021. június 18.
Pályázati szűrő
émg

Alternatív termelési rendszerek kidolgozása az antimikrobiális szerek használatának csökkentése, valamint az állati jólét érdekében, illetve azok egészségre gyakorolt hatásainak kezelése céljából

Összefoglaló:

A Horizon 2020 Program pályázatot hirdet konzorciumok számára: olyan eszközök, módszerek, tervek kidolgozását, valamint kutatását támogatják, melyek a mezőgazdasági állatállomány számára egészségesebb tartást biztosítanak. Kiemelt része kell legyen a kutatásnak az antibakteriális szerek használatának feltárása, illetve csökkentése.

Célok:

A tervezett kutatásnak az együregű gyomrú fajok tartására kialakított intenzív mezőgazdasági termelési rendszerek vonatkozásában az állatállomány jóléte és egészsége közötti kapcsolatot, illetve az állatok egészsége érdekében felhasznált baktériumellenes szerek alkalmazását, azok emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását kell feltárnia. Különös hangsúlyt kell fektetni a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, az egészség, a biológiai biztonsági intézkedések és a szermaradványok kimutathatóságának kérdéseire. A projektek megvalósítása során ki kell alakítani olyan lehetséges eszközöket, módszereket és terveket, amelyek hozzájárulnak az állatállomány számára egészségesebb tartást biztosító állattartási rendszerek kialakulásához, valamint az állattartás során a gyógyszerkészítmények felhasználásának csökkentéséhez. A tervezett tevékenységek keretében lehetőség szerint fel kell mérni a tervezett lépések lehetséges hatásait, köztük a társadalmi-gazdasági hatásokat, valamint a kidolgozandó eljárások alkalmazását elősegítő aspektusokat (szabványosítás, működtetés, kapcsolódó politikák, monitoring és verifikációs elemek). A projektek hatásainak a farmgazdaságok szintjén kell megmutatkozniuk, úgymint:

  • csökkennie kell az állattartás során használatos gyógyszerkészítmények felhasználásának, valamint ennek eredményeként az állati eredetű élelmiszerekben található maradványanyagoknak;
  • növekedést kell elérni a biológiai biztonság terén;
  • olyan, az állatállomány jólétét elősegítő termelési rendszereket kell kidolgozni (beleértve az állattartás körülményeit, felszereléseit, illetve kapcsolódó technológiákat), amelyek hatékonyan hozzájárulnak az állatok egészségesebb tartásához.

A kutatásnak az Európai Unió és Kína közötti közös jogszabályi háttér, valamint szabványosítás kidolgozását kell elősegítenie.

A megvalósításba bevonni kívánt kínai szereplők részére a támogatást Kína biztosítja, és az a projekt költségvetésén felül értendő.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SFS-46-2017
Státusz: lejárt
Határidő: 2017.02.14.
Keretösszeg: 5 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból kell, hogy érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 28.
Határidő:
2017.02.14.
Kiírás neve magyarul:
Alternatív termelési rendszerek kidolgozása az antimikrobiális szerek használatának csökkentése, valamint az állati jólét érdekében, illetve azok egészségre gyakorolt hatásainak kezelése céljából
Kiírás neve angolul:
Alternative production system to address anti-microbial drug usage, animal welfare and the impact on health
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges