46 különböző nyitott pályázat
2021. április 22.
Pályázati szűrő
tt
b

Innovatív, költséghatékony technológiai megoldások a szárazföldi határvédelmi alkalmazások kialakítása érdekében

Összefoglaló:

Az Európai Határőrizeti Rendszer a tagállamok azon hatóságai számára alakít ki a műveleti és helyzeti információk, képek megosztására alkalmas mechanizmust, amelyek az Európai Unió külső határain teljesítenek szolgálatot. A határvédelmi hatóságok és gyakorló szakemberek által támasztott követelmények biztosítása, illetve a költségvetési korlátok legyőzése érdekében innovatív, költséghatékony technológiák kialakítására vagy a meglevők költséghatékonnyá tételére van szükség. A pályázat kizárólagosan a civil alkalmazások fejlesztését célozza, de az Európai Védelmi Ügynökség programjai által támogatott projektekkel szinergikus hatásokat biztosító tevékenységek szintén támogatásban részesülhetnek.

Jelen pályázati konstrukció a kis- és középvállalkozások részvételére fokozottan számít.

Célok:

A határigazgatás európai uniós környezetben elsősorban és leginkább a közös politikák és a közös szabályok végrehajtását jelenti. A nemzetközi utasforgalom növekedésével fokozódik a nyomás a határátkelőhelyek átengedő képességének vonatkozásában. Ezzel egyidejűleg az embercsempészet is növekvő tendenciát mutat. Az Európai Határőrizeti Rendszer (European Border Surveillance System, EUROSUR) a tagállamok azon hatóságai számára alakít ki a műveleti és helyzeti információk, képek megosztására alkalmas mechanizmust, amelyek az Európai Unió külső határain teljesítenek szolgálatot. De a technológiai fejlesztések és információrendszerek területén megvalósuló befektetések nélkül a határvédelem és a határátkelőhelyek fenntartása elképzelhetetlen. Míg a technológia hatalmas lehetőségeket rejt a határbiztonság növelése és a határon átkelő forgalom egyidejű elősegítésének kettős célja terén, alkalmazásának költségei gyakran gátló tényezőként jelentkeznek, különösen a napjainkban érvényes nemzeti költségvetések mellett. Mi több, a szárazföldi határbiztonság érdekében elterjesztett, heterogén infokommunikációs technológiák és rendszerek széles skálája fenntartásukat rendkívül összetett feladattá, és ezzel együtt költségessé teszi. A határvédelmi hatóságok és gyakorló szakemberek által támasztott követelmények biztosítása, illetve a költségvetési korlátok legyőzése érdekében innovatív, költséghatékony technológiák kialakítására vagy a meglevők költséghatékonnyá tételére van szükség.

A költségcsökkentést eredményezheti: számos fejlett technológia újszerű biztonsági megoldásokkal való ötvözése; a teljesítmény terén kötött kompromisszumok; a technológiák alkalmazásának optimalizálása; a rendszerek közötti nagyobb interoperabilitás elérése; az adatok elérésének biztosítása a határátlépést megelőző időpontban.

Bár a pályázat kizárólagosan a civil alkalmazások fejlesztését célozza, az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency, EDA) programjai által támogatott projektekkel szinergikus hatásokat biztosító tevékenységek szintén támogatásban részesülhetnek.

Jelen pályázati konstrukció a kis- és középvállalkozások részvételére fokozottan számít.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SEC-14-BES-2016
Státusz: lejárt
Határidő: 2016.08.25.
Keretösszeg: 10 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 15.
Határidő:
2016.08.25.
Kiírás neve magyarul:
Innovatív, költséghatékony technológiai megoldások a szárazföldi határvédelmi alkalmazások kialakítása érdekében
Kiírás neve angolul:
Towards reducing the cost of technologies in land border security applications
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges