414 különböző nyitott pályázat
2021. december 09.
Pályázati szűrő
bt
émg

A bio-gazdálkodásban felhasznált anyagok alternatívái - vitatott anyagok a bio-gazdálkodásban

Összefoglaló:

A Horizon 2020 program pályázatot hirdet a bio-mezőgazdaság területén megvalósuló projektek támogatására. Célja, hogy a bio növénytermesztésben és állattenyésztésben használt vitatható anyagok bevitelét csökkentsék, illetve fokozatosan kivonják ezeket az anyagokat a használatból. A pályázaton konzorciumok indulhatnak.

Célok:

A mezőgazdasági termelésben alkalmazott külső anyagok bevitelére vonatkozó szigorúbb szabványok és korlátozások ellenére a bio-mezőgazdaságban továbbra is számos olyan terméket használnak, amelyek az Európai Unió biotermékekre vonatkozó előírásai alapján kizárólag a gazdasági és technikai értelemben megfelelő alternatívák hiányában engedélyezettek. Ezek közül néhánynak az alkalmazása aggodalomra ad okot, vagy pedig egyáltalán nincs összhangban a biogazdálkodás alapelveivel. A legellentmondásosabb gyakorlat e tekintetben a réz, mint növényvédelmi termék alkalmazása, de a nem biogazdaságokból származó trágya, az állattenyésztésben használatos mesterséges vitaminok és provitaminok és a növényvédelmi célú ásványi olajok alternatívájára is sürgető igény mutatkozik.

A projekteknek minden részletre kiterjedő áttekintést kell adniuk a különböző típusú bio-növénytermesztési és -állattenyésztési rendszerekben jelenleg alkalmazott és szükséges külső anyagok bevitelére vonatozóan. A megvalósított tevékenységeknek a vitatható anyagok bevitelének csökkentésére, illetve használatból történő fokozatos kivonására kell összpontosítaniuk, anélkül, hogy a bioágazat versenyképességére negatív hatást gyakorolnának. A projektek keretében a károsanyag-bevitel alternatíváinak azonosítása, illetve fejlesztése valósul meg, valamint az alkalmazásukat elősegítő társadalmi-gazdasági feltételek elemzésére is sor kerül. A kidolgozott termékeket, illetve menedzsment-gyakorlatot különböző talaj- és éghajlati adottságok, illetve mezőgazdasági körülmények között kell kipróbálni.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SFS-08-2017
Státusz: lejárt
Határidő: 2017.02.14.
Keretösszeg: 8 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 14.
Határidő:
2017.02.14.
Kiírás neve magyarul:
A bio-gazdálkodásban felhasznált anyagok alternatívái - vitatott anyagok a bio-gazdálkodásban
Kiírás neve angolul:
Organic inputs – contentious inputs in organic farming
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges