239 különböző nyitott pályázat
2021. október 19.
Pályázati szűrő
ikt
nka
bt
gyf
köz, mob

Intelligens anyagokra kidolgozott tervezési koncepciók a közlekedési, fogyasztási javakat előállító, valamint infokommunikációs ágazatok számára

Összefoglaló:

A H2020 keretében konzorciumok pályázhatnak olyan innovációs, valamint megvalósíthatósági koncepciók kidolgozására, melyek célja, hogy a közlekedési, fogyasztási javakat előállító infokommunikációs rendszerek számára intelligens anyagokat fejlesszenek ki.

Célok:

Az intelligens anyagok fejlesztése az elmúlt évek során jelentős lendületet vett. Újszerű koncepciók fejlesztésének lehetünk tanúi, olyan intelligens összetevők és struktúrák létrehozása érdekében, amelyek képesek környezetükkel kommunikálni, interakcióba lépni, saját állapotukra vonatkozóan adatokat tárolni, valamint a külső ingerekkel összhangban álló válaszreakciókat adni. Az előrelépések ellenére számos olyan koncepció létezik, amelyek fejlesztése nem érte még el az ipari léptéket. Ilyen technológiák például az önjavító vagy öngyógyuló anyagok; a vibráció elnyomását biztosító anyagok; könnyű kompozitok, amelyek bármely belső károsodásról az időigényes és költséges roncsolásmentes vizsgálat nélkül tudják tájékoztatni a felhasználót; olyan anyagok vagy szerkezetek, amelyek alakváltozáson mennek keresztül passzív módon, vagy külső behatásra; funkcionálisan változó (gradiens) anyagok (FGM); energiatároló elemek, stb. A pályázati felhívás keretében olyan projekteket támogatnak, amelyek speciális ipari igényeket céloznak meg, és lehetővé teszik a közlekedési, fogyasztási javakat előállító, valamint infokommunikációs ágazatok számára okos anyagok felhasználását különböző alkalmazásokban. Emellett a megoldások más iparágakra való kiterjesztésének lehetősége is előnyt jelent, például az olaj- és gázipar számára.

A fejlesztési koncepció mellett a pályázatokban ki kell térni a megvalósíthatósági elemzésre is, pl. költségek, gyártási technológia, újrafelhasználhatóság vagy újrahasznosíthatóság, megbízhatóság.

A projekt során a 4-es technológiai fejlettségi szintről, a laboratóriumi kísérleti igazolástól (TRL 4) kell eljutni a valós körülmények között tesztelt anyagmintákig (TRL 6-os szint)

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: NMBP-04-2017
Státusz: lejárt
Határidő: 2016.10.27.
Keretösszeg: 114 190 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 14.
Határidő:
2016.10.27.
Kiírás neve magyarul:
Intelligens anyagokra kidolgozott tervezési koncepciók a közlekedési, fogyasztási javakat előállító, valamint infokommunikációs ágazatok számára
Kiírás neve angolul:
Architectured /Advanced material concepts for intelligent bulk material structures
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Industrial Leadership