239 különböző nyitott pályázat
2021. október 19.
Pályázati szűrő
tt
nka
gyf
eh
köz, mob

Új, kiegészítő technológiák fejlesztése vasúti alkalmazások versenyképes megoldásainak megvalósítása érdekében

Összefoglaló:

A pályázati forrás a vasúthálózat üzemanyagcellák segítségével történő villamosítását és ezen keresztül az energiafelhasználás és a károsanyag-kibocsátás csökkentését támogatja. Jelen pályázati felhívás keretében kibocsátás-mentes üzemanyag-cella alapú vasúti meghajtó rendszer fejlesztése, valamint a kiválasztott vasúti járműre történő validálása támogatható.

Célok:

A vasúthálózat villamosítása az Európai Unió egyik fontos célkitűzése. A jelenleg működő vasútvonalak mintegy 60%-a villamosított, és ez az arány a kelet-európai tagállamokban ennél jóval alacsonyabb. A vasúti meghajtás területén az üzemanyag-cella technológia biztosít lehetőséget a meghajtás villamosítására. Ez a piaci szegmens nagy lehetőségeket rejt az energiafelhasználás és a káros anyagok kibocsátásának csökkentése terén, hiszen ehhez egy vonat esetében elegendő a meghajtómű cseréje. Ugyanakkor minden előny ellenére a jelenleg ismert üzemanyag-cella-technológia elemeinek jelentős kihívásoknak kell megfelelniük annak érdekében, hogy a vasúti szektorban nagyléptékben alkalmazhatók legyenek. Jelen pályázati felhívás keretében kibocsátás-mentes üzemanyag-cella alapú vasúti meghajtó rendszer fejlesztése, valamint a kiválasztott vasúti járműre történő validálása támogatható.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: FCH-01-6-2016
Státusz: lejárt
Határidő: 2016.05.03.
Keretösszeg: 117 500 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból kell, hogy érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 03. 07.
Határidő:
2016.05.03.
Kiírás neve magyarul:
Új, kiegészítő technológiák fejlesztése vasúti alkalmazások versenyképes megoldásainak megvalósítása érdekében
Kiírás neve angolul:
Develop new complementary technologies for achieving competitive solutions for rail applications
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges