0 különböző nyitott pályázat
2024. március 03.
Pályázati szűrő
Creative Europe

1295/2013/EU rendelet a Creative Europe Program létrehozásáról

A Creative Europe program az európai filmipar, valamint a kulturális és kreatív ágazatok támogatására létrehozott új uniós kezdeményezés, amely végső soron a munkahelyteremtést és a növekedést szolgálja.

A program a 2014–2020 közötti időszakban 1,46 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik: ebből a keretből több tízezer művész, kulturális és audiovizuális szervezet és szakember tevékenységét támogatja az előadó-művészet, a képzőművészet, a filmművészet, a televíziózás, a zene, az interdiszciplináris művészetek, az európai kulturális örökséghez kapcsolódó művészeti ágak, valamint a videojáték-gyártás területén, akik így Európa egészében a közönség új csoportjaihoz juthatnak el, és elsajátíthatják a digitális kor kívánalmainak megfelelő készségeket.

A program két alprogramot tartalmaz: a Kultúra alprogram az előadó- és vizuális művészeteknek, a kulturális örökség megőrzésének és más hasonló területeknek ad támogatást, a MEDIA alprogram pedig a moziknak és az audiovizuális ágazatnak nyújt finanszírozást. A szakpolitikai együttműködést, a horizontális intézkedéseket és az új pénzügyi garanciaeszközt egy új, kulturális-kreatív ág fogja támogatni, amely idén már a tervek szerint elérhető lesz.

A Creative Europe program a következőket támogatja:

  • 250 000 művész és kulturális szakember számára teszi lehetővé, hogy munkájukkal hazájukon kívüli közönséget is meghódítsanak;
  • több mint 800 európai film kap terjesztési támogatást azért, hogy Európa-szerte és Európán kívül is műsorra tűzzék őket;
  • legalább 2000 európai mozi jut finanszírozáshoz, amennyiben az általuk vetített filmek legalább fele európai;
  • több mint 4500 könyv és más irodalmi mű fordítását támogatja, ami lehetővé teszi, hogy a szerzők új piacokra törjenek be és ezáltal az olvasók anyanyelvükön olvashassák őket;
  • kulturális és audiovizuális szervezetek és szakemberek ezrei számára biztosít támogatást olyan képzésekre, amelyek célja új készségek elsajátítása és a nemzetközi együttműködésben való részvétel elősegítése.

A program által támogatott projektek szinte kivétel nélkül határokon átívelő jellegűek. A program keretében szintén támogatásban részesülnek a hasonló célú kezdeményezések: az Európa Kulturális Fővárosa program, az Európai Örökség cím, az Európai Örökség Napok elnevezésű rendezvénysorozat, valamint az öt európai díj (az EU Kulturális Öröksége díj/Europa Nostra-díj, az EU kortárs építészeti díja, az EU irodalmi díja, a „European Border Breakers” díj és az EU MEDIA-díja).