414 különböző nyitott pályázat
2021. december 09.
Pályázati szűrő
bt
gyf

A mikroorganizmusok növekedésének gátlása a biokatalitikus folyamatok során, a szennyeződések elkerülése/megelőzése érdekében, antibiotikumok felhasználása nélkül

Összefoglaló:

A Horizon 2020 Program pályázatot hirdet konzorciumok számára a következő témában: a biokatalízis során alkalmazott mikrobiális ellenőrzési technikák fejlesztése. A fejlesztésekkel szemben elvárás a kevésbé nehézkes sterilizációs lépések kidolgozása, továbbá a szennyeződéseket gátló biokatalízis-mikroorganizmusok és -folyamatok alkalmazása, melyek segítségével az antibiotikumok alkalmazása elkerülhető. A pályázatoknak környezeti, illetve társadalmi-gazdasági értékelést is tartalmazniuk kell.

Célok:

Számos különböző tápanyag bevezetésével a szennyeződések kockázata is növekszik, a hosszabb fermentációs idő, valamint a termelésben alkalmazott, gyengébb, genetikailag módosított organizmusok következtében. Mindez a szennyeződések biokatalízis reaktoron belüli megelőzésének jóval szigorúbb követelményeihez vezet. A cél ezen kihívás legyőzése, az egyébként is nehézkes sterilizációs folyamatok további fokozása, valamint az antibiotikumok alkalmazásának növelése nélkül. Az antibiotikumok mennyiségének növelése csökkentené a folyamatok általános hatékonyságát, és a jelenleg alkalmazott mikroorganizmusok új, jóval ellenállóbb törzsekre való cseréjét vonná maga után.

Ezzel együtt, a biofinomítókból származó szennyvízben található antibiotikummaradványok lehetetlenné teszik annak másodlagos nyersanyagként, élelmiszeripari/takarmányozási célú alkalmazásokban való felhasználását.

Ennek következtében az antibiotikumok biokatalítikus folyamatokban való alkalmazása, bár pozitív hatással van a mikrobiális növekedés kontrollja szempontjából, számos hátránnyal jár. Ezek közül az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kockázatának növekedése, valamint az antibiotikum-maradványokat tartalmazó szennyvíz piaci értékének csökkenése emelhető ki.

A pályázati felhívás célja a biokatalízis során alkalmazott mikrobiális ellenőrzési technikák fejlesztése. A fejlesztésekkel szemben elvárás a kevésbé nehézkes sterilizációs lépések kidolgozása, továbbá a szennyeződéseket gátló biokatalízis mikroorganizmusok és folyamatok alkalmazása, melyek segítségével az antibiotikumok alkalmazása elkerülhető.

A pályázatokkal szemben elvárás, hogy a fejlesztéssel érintett technológia a jelenleg legjobbnak minősülő technológia hozamaival összevethető léptékű hozamot biztosítson. A pályázatok a melléktermékek, valamint keletkező szennyvizek piaci értéknövelése terén is előrelépést kell tenniük, a jelenleg alkalmazott technológiákhoz képest.

A benyújtott pályázatok keretében lehetőség van a 3-5. technológiai készültségi szinten levő fejlesztések megvalósítására. Amennyiben kísérleti léptékű projekt megvalósítása a cél (TRL5 szinten levő fejlesztés), a pályázatokban szerepelnie kell a tervezett előállítási folyamatok hiteles költségbecslésének is, a későbbi nagyobb léptékre való alkalmazásuk esetére vonatkozó előzetes értékeléssel együtt.

A pályázatoknak környezeti, illetve társadalmi-gazdasági értékelést is tartalmazniuk kell, amely lehet például életciklus-értékelés is. Erre különösen akkor kell, hogy sor kerüljön, amikor egy pályázat keretében az 5. technológiai készültségi szint elérése a cél. Ez esetben az életciklus-értékelést a fejlesztéssel érintett folyamatok környezeti és társadalmi-gazdasági teljesítményének értékelésére vonatkozóan szükséges elvégezni.
Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: BBI-2016-R03
Státusz: lejárt
Határidő: 2016.09.08.
Keretösszeg: 188 650 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet)
  • Mikro-, kis- és középvállalkozás
  • Közép- és felsőfokú oktatási intézmények
  • Non-profit szervezetek (beleértve azokat, akik fő tevékenysége a kutatás vagy technológiai fejlesztés)
  • The Joint Research Centre (Az Európai Bizottság egyik főigazgatósága, 5 EU tagállamban (Belgium, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország) 7 kutatóintézetet foglal magába.)
  • Nemzetközi európai érdekszervezetek
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból kell, hogy érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 07. 22.
Határidő:
2016.09.08.
Kiírás neve magyarul:
A mikroorganizmusok növekedésének gátlása a biokatalitikus folyamatok során, a szennyeződések elkerülése/megelőzése érdekében, antibiotikumok felhasználása nélkül
Kiírás neve angolul:
Improve control over microorganism growth in bio-catalysis operations in order to reduce/avoid contamination without antibiotics
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges