370 különböző nyitott pályázat
2020. február 23.
Pályázati szűrő

Biomarkerek azonosítása és validációja a nem alkoholos steatohepatitis és minden egyéb eredetű nem alkoholos zsírmáj vizsgálatára

Összefoglaló:

A Horizon 2020 Program pályázatot hirdet konzorciumok számára a következő témában: a nem alkoholos zsírmájban (NAFLD), és közülük is különösen a nem alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedő alanyok csoportosítására és értékelésére alkalmas nem invazív markerek kimutatása és validációja azzal a céllal, hogy az ezen betegségekben szenvedők pontosabb diagnózisa megtörténhessen.

Célok:

Az elsődleges cél a nem alkoholos zsírmájban (NAFLD), és közülük is különösen a nem alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedő alanyok csoportosítására és értékelésére alkalmas nem invazív markerek kimutatása és validációja. Ezen biomarkerek azonosítása és validálása alapvető jelentőséggel bír azon faktorok jobb megértése szempontjából, amelyek a nem alkoholos zsírmáj heterogenitását befolyásolják, illetve elősegítik a nem alkoholos steatohepatitisben szenvedők pontosabb diagnózisát.

Az NAFLD és NASH vonatkozásában releváns biomarkerekre vonatkozó, együttműködésen alapuló kutatás keretében diagnosztikai és staging biomarkerek fejlesztésére kerül sor, amelyek segítségével lehetőség nyílik a NASH és az NAFLD elkülönítésére, pontosabban, a gyulladás és fibrózis jelenlétének, illetve súlyosságának megállapítására. Mindez hozzájárul egy adott kezelés számára a megfelelő populáció azonosításához. Másodlagos célként jelentkezik a betegség előrehaladását előrejelző biomarkerek fejlesztése. Általánosságban a NASH lassan fejlődik végstádiumú májbetegséggé. Ugyanakkor bizonyos alcsoportokon belül a betegség előrehaladása meglehetősen gyors lefolyású. Ennek következtében olyan biomarkerek minősítésére is szükség van, amelyek segítségével a NASH diagnózissal rendelkezők körén belül a gyors lefolyású csoport azonosítása lehetővé válik. A kutatás hosszú távú célja olyan biomarkerek validációja, amelyek megbízható módon azonosítják és előrejelzik a májzsugorodás kockázatát, valamint végstádiumú májbetegség komplikációit, továbbá megbízhatóan azonosítják és előrejelzik a hepatocelluláris karcinóma (HCC) kockázatát.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: IMI2-2016-09-05
Státusz: lejárt
Határidő: 2016.07.26.
Keretösszeg: 117 656 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 06. 29.
Határidő:
2016.07.26.
Kiírás neve magyarul:
Biomarkerek azonosítása és validációja a nem alkoholos steatohepatitis és minden egyéb eredetű nem alkoholos zsírmáj vizsgálatára
Kiírás neve angolul:
IDENTIFICATION AND VALIDATION OF BIOMARKERS FOR NON-ALCOHOLIC STEATOHEPATITIS (NASH) AND ACROSS THE SPECTRUM OF NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE (NAFLD)
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges