414 különböző nyitott pályázat
2021. december 09.
Pályázati szűrő
bt

Megbízható kockázatkezelési módszertan kidolgozása a modern orvosi terápiás termékek és/vagy orvostechnikai eszközökhöz mesterségesen előállított bioanyagokhoz kapcsolódóan

Összefoglaló:

Az új, biotechnológiai alapú termékek fejlesztésének az eredményként létrehozott bio anyagok emberi egészségre, valamint a környezetre gyakorolt potenciális veszélyeinek feltárásával kell kiegészülnie. Ezzel párhuzamosan fontos az azonosított veszélyek figyelemmel kísérése, valamint hatásuk csökkentése.

A mesterségesen előállított bioanyagok és kapcsolódó módszerek esetében alapvető elvárás a projektekkel szemben a szabványosítás kezdeményezése, illetve támogatása. A nyertes pályázatoknak a kockázatok átfogó azonosításából kiindulva megbízható kockázatkezelési eljárások validálásához, alkalmazásához kell hozzájárulniuk.

Célok:

Az új, biotechnológiai alapú termékek fejlesztésének az eredményként létrehozott bio anyagok emberi egészségre, valamint a környezetre gyakorolt potenciális veszélyeinek feltárásával kell kiegészülnie. Ezzel párhuzamosan fontos az azonosított veszélyek figyelemmel kísérése, valamint hatásuk csökkentése. Jelenlegi tudásunk ehhez nem elegendő, és valószínű, hogy a gyakorlatban elterjedt módszerek nem teljesen megfelelőek egyes speciális anyagok esetében, tekintetbe véve azok felhasználásának módját. A fizikai, kémiai, biokémiai, valamint klinikai módszerek szükségszerű integrációja hatalmas kihívást jelent. Ennek következtében a termelő rendszerek jövőbeli fejlesztésével szükségszerűen együtt jár az integrált kockázatkezelési módszertan kidolgozása, illetve validálása is.

A mesterségesen előállított bioanyagok és kapcsolódó módszerek esetében alapvető elvárás a projektekkel szemben a szabványosítás kezdeményezése, illetve támogatása. A nyertes pályázatoknak a kockázatok átfogó azonosításából kiindulva megbízható kockázatkezelési eljárások validálásához, alkalmazásához kell hozzájárulniuk, az alábbi területekre koncentrálva:

 • A jelenlegi vizsgálati módszerek és rendszerek összehasonlítása (beleértve az in vitro, illetve in silico tesztelést is) a bioanyagok következő hatásainak feltárása érdekében:
  • emberi egészségre gyakorolt hatásuk;
  • a fejlesztett bioanyagok toxikus hatásának modellezése, azonnal alkalmazható előrejelző modellek egyidejű fejlesztésével (például webszolgáltatás);
  • a környezetre gyakorolt hatás, valamennyi bióta vonatkozásában vizsgált toxicitás figyelembe vétele mellett;
 • Releváns és/vagy igazolt referencia anyagok;
 • A véletlenszerű kockázatok kezelése;
 • A kockázatkezelő monitoring rendszer teljesítményéhez kapcsolódó módszertan;
 • A kockázatcsökkentő stratégiák és rendszerek értékelésének módszertana.

A nyertes pályázatok esetében a megvalósítás kezdetekor a kiinduló technológiai készültségi fok a 4 szint, melyről a projekt zárásáig a 6. szintre szükséges eljutni. (TRL 4 - TRL 6)

Jelen témakör különösen alkalmas nemzetközi együttműködés megvalósítására.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: NMBP-12-2017
Státusz: lejárt
Határidő: 2016.10.27.
Keretösszeg: 40 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 18.
Határidő:
2016.10.27.
Kiírás neve magyarul:
Megbízható kockázatkezelési módszertan kidolgozása a modern orvosi terápiás termékek és/vagy orvostechnikai eszközökhöz mesterségesen előállított bioanyagokhoz kapcsolódóan
Kiírás neve angolul:
Development of a reliable methodology for better risk management of engineered biomaterials in Advanced Therapy Medicinal Products and/or Medical Devices
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Industrial Leadership