414 különböző nyitott pályázat
2021. december 09.
Pályázati szűrő
bt
b

A nyomok minősítését és a DNS felhasználási lehetőségeinek kiterjesztését szolgáló törvényszéki vizsgálati technikák

Összefoglaló:

Bűntények helyszíni nyomait minősítő és a DNS felhasználási lehetőségeit kiterjesztő fejlesztések a nyomozások támogatása érdekében.

Célok:

A helyszíni nyomok törvényszéki vizsgálata hozzájárul az elkövetett bűntettek rekonstruálásához, ezért a belőlük származó bizonyíték elengedhetetlenül fontos a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás számára. Az arra a kérdésre adott válaszok, hogy vajon egy nyom hogyan és mikor keletkezett, nagy segítséget nyújthatnak a nyomozás kezdeti szakaszában, amennyiben gyorsan és alacsony költséggel elérhetők.

A lehető legtöbb nyom és forrás alapján a lehető leggyorsabban (már a bűntett helyszínén) levett DNS-mintának az ismeretlen bűnelkövetőről alkotott kép felvázolásában kell segítséget nyújtania.

A törvényszéki vizsgálatokkal foglalkozó közösség számára nélkülözhetetlen:

a) A nyomok minősítésének terén:

  • A nyomok összetételének, keletkezésük időpontjának, eredetük természetének (bűntettel, vagy ártalmatlan tevékenységgel kapcsolatosan keletkeztek), a keletkezésük és összegyűjtésük között eltelt időszaknak a nyom-minőségre gyakorolt hatásának; a nyomok átviteli mechanizmusainak, azok tartósságának és levételének, valamint a nyomok keletkezési körülményeinek jobb megértése.
  • A terepen használható új eszközök, melyek a nyomok felderítésében, összegyűjtésében és elemzésében játszanak szerepet, hozzájárulva a nyomok elfogulatlan értelmezéséhez.

b) A DNS felhasználási lehetőségeinek kiterjesztése terén:

  • A DNS felhasználásának kiterjesztését szolgáló, az adatok elemzését, illetve statisztikai értékelését segítő, beépített adatvédelmi megoldásokat tartalmazó eszközök, technikák és fejlett módszerek létrehozása, melyek a személyes adatok védelmére vonatkozó Európai Uniós előírásokat figyelembe veszik.
  • A teljes DNS-szekvenálás új módszere a genetikai összetétel meghatározása érdekében.
Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SEC-08-FCT-2016
Státusz: lejárt
Határidő: 2016.08.25.
Keretösszeg: 27 250 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 15.
Határidő:
2016.08.25.
Kiírás neve magyarul:
A nyomok minősítését és a DNS felhasználási lehetőségeinek kiterjesztését szolgáló törvényszéki vizsgálati technikák
Kiírás neve angolul:
Forensics techniques on: a) trace qualification, and b) broadened use of DNA
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges