403 különböző nyitott pályázat
2020. július 10.
Pályázati szűrő
klv
keg

Integrált európai regionális modellező és klíma-előrejelző rendszer

Összefoglaló:

Innovatív, európai léptékű, de regionális szintet is modellező klíma-előrejelzési rendszer fejlesztése.

Célok:

Az európai döntéshozók és vállalkozások számára jelenleg nem áll rendelkezésre olyan, az éghajlat-szimulációk egész Európára kiterjedő, a megfelelő térbeli és hőmérsékleti léptéket átölelő eszközrendszer, amelyekre regionális, nemzeti vagy helyi szintű, az éghajlathoz kapcsolódó kockázatértékelés, az éghajlati változásokhoz való alkalmazkodást elősegítő programok, vagy akár üzleti tevékenység épülhetne. Nagy igény mutatkozik az olyan integrált, több modellt alkalmazó, európai léptékű klíma-előrejelzések fejlesztése iránt, amelyek érdemi éghajlati információk és értékelések biztosítására alkalmasak. Ennek az integrált klíma-előrejelzési rendszernek összehangolt regionális modellezéssel, illetve megfigyelési tanulmányokkal kell együtt járnia.

A fő kutatási cél jelen pályázati felhívás keretében egy innovatív, európai klíma-előrejelzési rendszer fejlesztése, amely nagy felbontású klímamodellek új generációira épül, és idő-lépték tekintetében a szezonálistól a több évtizedesig terjed. A projektek keretében több módszer és modell felhasználásával végzett kísérletsorozat végrehajtása is cél, a bizonytalanságok jobb felmérése érdekében. A rendszernek a közeljövő időtávjára kell fókuszálnia (1-40 év) az előrejelzések tekintetében.

Tekintettel arra, hogy a kiírásban egyetlen pályázatot támogatnak, a részvételi esély növelése érdekében javasolt a már szerveződőben lévő konzorciumok felkeresése.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SC5-02-2017
Státusz: lejárt
Határidő: 2017.03.07.
Keretösszeg: 13 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 15.
Határidő:
2017.03.07.
Kiírás neve magyarul:
Integrált európai regionális modellező és klíma-előrejelző rendszer
Kiírás neve angolul:
Integrated European regional modelling and climate prediction system
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges