88 különböző nyitott pályázat
2021. június 18.
Pályázati szűrő
émg

Újítások a növényvédelemben

Összefoglaló:

Pályázati forrás konzorciumok számára a Horizon 2020 program keretében, melynek célja a növényvédő szerek használatának csökkentését segítő termékek, eszközök, stratégiák fejlesztése.

Célok:

A növényvédőszerek mezőgazdasági alkalmazása kritikusan fontos a növényi kártevők és betegségek ellen folytatott harcban, a növénytermesztés minőségi és mennyiségi eredményeinek fenntartása érdekében. Ugyanakkor jelentős kétségek merülnek fel a növényvédelmi szerek környezetre, az emberi egészségre, valamint a kemikáliákkal támadni nem kívánt szervezetekre gyakorolt hatásai kapcsán. A fogyasztók, valamint az élelmiszerlánc egyre inkább olyan termékeket igényelnek, amelyek maradvány- és káros anyagoktól mentesek, valamint előállításuk sokkal fenntarthatóbb. Ez az igény különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében jelentkezik, hiszen ezeket gyakran előzetes feldolgozás nélkül, frissen fogyasztják.

A jelen pályázati felhívás keretében megvalósítandó tevékenységeknek az integrált kártevő- és betegségmenedzsment számára új termékek, eszközök és stratégiák fejlesztését, valamint tesztelést kell elősegíteniük, annak érdekében, hogy a zöldség- és növénytermesztési ágazatokban (beleértve a fűszer- és gyógyító orvosi növények termesztését is) csökkenjen a növényvédőszerek felhasználása.

A tervezett tevékenységek az alábbi célok eléréséhez járulnak hozzá:

  • a növénytermesztési termékektől való függés csökkentése;
  • új, megnövelt specificitású, valamint jobb környezeti hatással jellemezhető termékek bevezetése (például a kemikáliákkal támadni nem kívánt szervezetekre, illetve természeti erőforrásokra gyakorolt hatás csökkentése);
  • a maradvány-anyagok koncentrációjának csökkentése zöldségekben, illetve gyümölcsökben;
  • az élelmiszerbiztonság növelése, valamint az emberi egészség megőrzéséhez való hozzájárulás (a fogyasztók, illetve a mezőgazdasági termékeket felhasználók érdekében);
  • a növényvédelem terén innovációk támogatása.
Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SFS-17-2017
Státusz: lejárt
Határidő: 2017.02.14.
Keretösszeg: 10 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy csatlakozott országból érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2016. 04. 14.
Határidő:
2017.02.14.
Kiírás neve magyarul:
Újítások a növényvédelemben
Kiírás neve angolul:
Innovations in plant protection
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges