137 különböző nyitott pályázat
2022. augusztus 20.
Pályázati szűrő
ikt
köz, mob
keg
díj
vár

EURÓPA INNOVÁCIÓS FŐVÁROSA DÍJAK (iCapital): (Európa Innovációs Fővárosa kategória)

Összefoglaló:

Az Európa Innovációs Fővárosa díj (iCapital) elismeri a városok szerepét a helyi innovációs ökoszisztéma alakításában és az áttörést jelentő innováció előmozdításában.

Célok:

Az Európa Innovációs Fővárosa díj (iCapital) elismeri a városok szerepét a helyi innovációs ökoszisztéma alakításában és az áttörést jelentő innováció előmozdításában.

2022-ben az Európai Innovációs Fővárosi Díj két kategóriát fog megjelölni:

  • 1. Az Európai Innovációs Főváros kategória a legalább 250.000 lakosú városokat szólítja meg, a nyertest 1.000.000 euróval és két második helyezettet 100.000 euróval jutalmaz.
  • 2. Az Európai Feltörekvő Innovatív Város kategória 50.000 lakosú és 249.999 lakosú városokat célozza meg, a nyertest 500.000 euróval és két második helyezettet 50.000 euróval jutalmazza.

A hagyományos városi innovációs ökoszisztéma megnyitja a polgrokat vonzó új innovációs modellek előtt. Egyre több város az innováció próbájaként a polgárok által vezérelt kezdeményezéseket indít, hogy megoldást találjon a vonatkozó társadalmi kihívásaikra.

A nyilvánosság számára különösen nagy kihívást jelent az, ha hatékony módszereket találunk e gyakorlatok általános érvényesítésének biztosítására a szokásos városfejlesztési folyamatban. A sikeres gyakorlatok különösen kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy növeljék a város új erőforrások, alapok és tehetségek vonzerejének képességét az áttörést jelentő innovációk növekedésének ösztönzése érdekében. Ezenkívül az innovációs ökoszisztémák közötti együttműködés és szinergiák megerősítése fellendíti a városok fejlődését és fokozza ellenálló képességét a városi kihívások kezelése érdekében.

  • Odaítélési szempontok, pontozás és küszöbértékek:
  • 1: Kísérletezés – innovatív koncepciók, folyamatok, eszközök és irányítási modellek bizonyítják a város elkötelezettségét, hogy az innovatív gyakorlatokat kipróbálhassa, miközben biztosítja e gyakorlatok általános érvényesítését a rendes városfejlesztési folyamatban.
  • 2: Eszkaláció – a rendkívül innovatív start up vállalkozások és kkv-k növekedésének felgyorsítása innovációbarát jogi keret létrehozásával, olyan környezet teremtve, amely ösztönzi a növekedést, a magán- és állami beruházásokat, az erőforrásokat és a tehetségeket; és az innovációs keresletet a hatékony innovációs közbeszerzés révén. A városnak részleteket kell közölnie a bemutatott kezdeményezések konkrét eredményeiről.
  • 3: Ökoszisztéma-építés – a város helyi innovációs ökoszisztéma-facilitátori potenciáljának kiaknázása a különböző innovációs ökoszisztéma-szereplők közötti szinergiák előmozdításával, az állami, ipari, civil társadalomtól, polgároktól a tudományos életig, hogy hozzájáruljon a városon belüli innovációs ökoszisztéma fejlesztéséhez.
  • 4: Terjeszkedés – más városok példaképeként a helyi innovációs ökoszisztémát fellendítő tesztelt megoldások terjesztésének és replikációnak támogatásával; a kölcsönös tanulás, a tudástranszfer és a kapacitásépítés előmozdítása révén; valamint a helyi innovációs ökoszisztéma hajtóerejeként élen álló városok, valamint azok közötti együttműködés és szinergiák fokozása révén, amelyek még mindig kutatják és tesztelik innovációs szerepüket.
  • 5: Városi innovatív jövőkép – a pályázóknak be kell mutatniuk hosszú távú stratégiai jövőképüket/tervüket, kiemelve azokat az innovatív kezdeményezéseket, amelyek pozitívan járultak hozzá a város átalakításához, és amelyek tovább fogják támogatni egy szilárd és fenntartható innovációs ökoszisztéma fejlesztését.
Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency - REA
Pályázati azonosító: HORIZON-EIC-2022-iCapitalPrize-01
Státusz: lejárt
Határidő: 2022.06.30.
Keretösszeg: 1 200 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Közösség
Feltöltés ideje: 2022. 03. 03.
Határidő:
2022.06.30.
Kiírás neve magyarul:
EURÓPA INNOVÁCIÓS FŐVÁROSA DÍJAK (iCapital): (Európa Innovációs Fővárosa kategória)
Kiírás neve angolul:
The European Capital of Innovation Awards (iCapital): (European Capital of Innovation category)
Program:
Horizon Europe
Alprogram:
Európai Innovációs Tanács - European Innovation Council