137 különböző nyitott pályázat
2022. augusztus 20.
Pályázati szűrő
ikt
gyf
dig
tud inf

A nyílt tudományos gyakorlatot ösztönző kutatásértékelési rendszert támogató szolgáltatások és eszközök

Összefoglaló:

Jelen téma az Európai Nyílt Tudományos Felhő (EOSC – European Open Science Cloud) által egyesített olyan szolgáltatások és eszközök fejlesztésének támogatására irányul, melyek lehetővé teszik a kutatási eredmények, valamint a határokon és tudományterületeken átívelő nyílt tudományos gyakorlatok alkalmazására és átvételére vonatkozó információk és adatok összegyűjtését és nyomonkövetését.

Célok:

Jelen téma az Európai Nyílt Tudományos Felhő (EOSC – European Open Science Cloud) által egyesített olyan szolgáltatások és eszközök fejlesztésének támogatására irányul, melyek lehetővé teszik a kutatási eredmények, valamint a határokon és tudományterületeken átívelő nyílt tudományos gyakorlatok alkalmazására és átvételére vonatkozó információk és adatok összegyűjtését és nyomonkövetését. A fejlesztéssel érintett szolgáltatások illetve eszközök a kutatási eredmények széles spektrumának (például adatkészletek, modellek, szoftverek) különféle felhasználásáról, az EOSC-szolgáltatások, kutatási infrastruktúrák, adatplatformok használatáról, valamint a nyílt tudományos gyakorlatokról kell, hogy adatokat gyűjtsenek. A támogatásban részesülő pályázatok a tudományos eredményeknek a tudományos közösség szintjén irányított megőrzését, illetve annotációját biztosító rendszerek elfogadását is elő kell segíteniük, az új generációs kutatásértékelési rendszer minőségi szempontjainak érvényesítése érdekében. Ezzel összefüggésben, a kutatási eredményekre vonatkozó meta-információk kvalitatív információkkal való bővítése érdekében megfelelő gépi tanulási algoritmusok, mesterséges intelligencia technológia felhasználásával a releváns szolgáltatások kialakítására is sor kell, hogy kerüljön. A fejlesztéssel érintett eszközök és szolgáltatások segítségével a kutatás végző, illetve a kutatásokat finanszírozó szervezetek számára a kutatási eredményeknek, valamint a kutatási infrastruktúrák és a nyílt tudományos gyakorlatok felhasználásának, relevanciájának, minőségének és hatásának mérése válik lehetővé.

Pályázati azonosító: HORIZON-INFRA-2022-EOSC-01-01
Státusz: lejárt
Határidő: 2022.04.20.
Keretösszeg: 6 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civilszervezetek), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi-, jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy társult országból kell, hogy érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2022. 01. 20.
Határidő:
2022.04.20.
Kiírás neve magyarul:
A nyílt tudományos gyakorlatot ösztönző kutatásértékelési rendszert támogató szolgáltatások és eszközök
Kiírás neve angolul:
Services and tools to underpin a research assessment system that incentivises open science practices
Program:
Horizon Europe
Alprogram:
Kutatási infrastruktúrák - Research Infrastructures