40 különböző nyitott pályázat
2020. szeptember 19.
Pályázati szűrő
kt
tk

A közforrásokból támogatott kutatási projektekből származó kutatási adatok ismételt felhasználásának elősegítése

Összefoglaló:

A felhívás keretében olyan pályázat támogatására kerül sor, amely adott kutatási területen keletkező adatok esetében a FAIR jelleg kialakításához járul hozzá (FAIR adat: findable, accessible, interoperable and reusable), és esettanulmányok segítségével az adatok új, innovatív termékek/szolgáltatások/eszközök prototípusainak kialakítása során történő ismételt felhasználását demonstrálja.

Célok:

A téma keretében egy vagy több olyan kutatási terület kerül azonosításra, amelyek esetében a FAIR (findable, accessible, interoperable and reusable – FAIR) adatok alkalmazása még nem vált általános gyakorlattá. Feltárásra kerülnek továbbá az ezt akadályozó különböző tényezők (műszaki, jogi, attitűdbeli aspektusok), és azok leküzdésének lehetőségei, mind a köz-, mind pedig a magánszféra szervezetek esetében. A támogatásban részesülő pályázat az adatok FAIR jellegének biztosításához kell, hogy hozzájáruljon, különösen az adatminőségre (hitelesítésen keresztül), az adatok interoperabilitására, valamint reprodukálhatóságára helyezett hangsúllyal. A megvalósítás során egy vagy több, a Horizon 2020 program által támogatott kutatási terület azonosítására kerül sor, amely megfelelő és kiváló minőségű kutatási adatokat biztosít. A tervezett tevékenységek célja a kutatási adatok innovatív megosztására és ismételt felhasználására irányuló úttörő jellegű esettanulmányok kidolgozása, melynek segítségével demonstrálható, hogyan járul hozzá az adatok megosztása és ismételt felhasználása áttörést hozó innovatív termékek, szolgáltatások vagy kezelések kialakításához. A téma keretében támogatásra kerül továbbá ezen termékek/eszközök/szolgáltatások/kezelések prototípusának létrehozása is.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SwafS-04-2018
Státusz: lejárt
Határidő: 2018.04.10.
Keretösszeg: 3 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy társult országból kell, hogy érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2017. 12. 12.
Határidő:
2018.04.10.
Kiírás neve magyarul:
A közforrásokból támogatott kutatási projektekből származó kutatási adatok ismételt felhasználásának elősegítése
Kiírás neve angolul:
Encouraging the re-use of research data generated by publically funded research projects
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Science with and for Society