40 különböző nyitott pályázat
2020. szeptember 19.
Pályázati szűrő
kt
ikt
b

Tudatosságnövelés és képzési rendszerek kidolgozása a kórházak kiberbiztonságával kapcsolatban

Összefoglaló:

A pályázati felhívás keretében olyan pályázat támogatására kerül sor, amely az egészségügyi területen foglalkoztatott munkavállalók esetében a kiberbiztonsági kockázatokat csökkentő tudatosságnövelő tevékenység, illetve képzési rendszerek kidolgozását valósítja meg, a számítógépes támadások, valamint az emberi hibákból/tévedésekből adódó kiberbiztonsági kockázatok minimalizálása érdekében.

Célok:

Az IKT-infrastruktúrák és az adatok kritikus fontosságúvá váltak a kórházak és a gondozási rendszerek működéséhez. A növekvő összeköttetések miatt a kiberbűnözés kockázatának való kitettség folyamatosan növekszik. A kibertámadások potenciális veszélyt jelentenek a betegek biztonságára és az érzékeny egészségügyi adatok titkosságára. Számos kiberbiztonsági fenyegetést emberi hiba vagy tudatlanság okoz.

Az egészségügyi területen foglalkoztatott munkavállalók esetében nagy jelentőségű a biztonság és az adatvédelem szempontjából releváns tudatosság növelése, mely hozzájárulhat a kiberbiztonsági kitettség és sebezhetőség csökkentéséhez.

Az egészségügyi ellátásban dolgozó informatikai alkalmazottak képzése kiemelt fontosságú az információbiztonsági folyamatok és az adatvédelmi eljárások ismereteinek érvényesítése érdekében. Ez magában foglalhat proaktív irányítási és technológiai stratégiákat a sebezhetőségek (például adathalászatnak vagy zsarolóprogramoknak való kittség) csökkentése érdekében. Ezzel összefüggésben elsődleges fontosságú a páciensek vonatkozásában rendelkezésre álló egészségügyi adatok/információk megengedett felhasználására vonatkozó, a releváns adatvédelmi törvény(ek) követelményeinek megfelelő képzés.

A jelen témakör keretében benyújtásra kerülő pályázatok biztonsági ellenőrzés alá vonhatók, amennyiben biztonsági szempontból potenciálisan az útmutató szerinti érzékeny eredményekhez vezethetnek.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: SU-TDS-03-2018
Státusz: lejárt
Határidő: 2018.04.24.
Keretösszeg: 1 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy társult országból kell, hogy érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2017. 11. 16.
Határidő:
2018.04.24.
Kiírás neve magyarul:
Tudatosságnövelés és képzési rendszerek kidolgozása a kórházak kiberbiztonságával kapcsolatban
Kiírás neve angolul:
Raising awareness and developing training schemes on cybersecurity in hospitals
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Societal Challenges