142 különböző nyitott pályázat
2020. augusztus 15.
Pályázati szűrő
kt
ikt

5G és azon túl

Összefoglaló:

Az alábbi Horizon 2020 Program által meghirdetett pályázati felhívás keretében a korábbi 5G kutatás-fejlesztési fázisok eredményeire alapuló, innovatív, végponttól végpontig tartó 5G rendszerek valós körülmények közötti értékelésén túl, kiemelt cél a frekvenciasávok és felhasználásuk különböző lefedettségi követelményeknek megfelelő optimalizálása, valamint a földrajzi interoperabilitás validációja.

Célok:

Az 5G technológia következő, 2018-2020 között zajló fejlesztési fázisa mind az Európai Unióban, mind Dél-Koreában technológia- és rendszerdemonstrációk, valamint kísérletek megvalósítását jelenti. Az ezzel kapcsolatban jelentkező kihívás az 5G technológiák, valamint a rendszer interoperabilitásának demonstrációja a két régió érdekeltségében álló számos 5G alkalmazás számára, az 5G korai IMT-szabványváltozatának megfelelően, valamint az 5G technológiákon túli, hosszú távú kihívásokra való felkészülés.

Az általános cél a korábbi 5G kutatás-fejlesztési fázisok eredményeire alapuló, innovatív, végponttól végpontig tartó 5G rendszerek valós körülmények közötti értékelése. Kiemelt cél a frekvenciasávok és felhasználásuk különböző lefedettségi követelményeknek megfelelő optimalizálása, valamint a földrajzi interoperabilitás validációja.

A pályázatok az alábbi témák egyike vonatkozásában nyújthatók be:

1) az 5G alkalmazások megvalósítását támogató nagyléptékű demonstrációk és kísérletek. Ennek keretében cél olyan technológiákra irányuló kutatás, fejlesztés és tesztelés megvalósítása, amelyek az alkalmazásfejlesztők és kutatók számára lehetővé teszik az 5G-vel integrált törzshálózati infrastruktúrákhoz, valamint kísérleti tesztkörnyezethez való hozzáférést Európában és Japánban egyaránt, a legújabb 5G rendszerek, technológiák és az IMT-2020 szabványok korai változatának adaptációs lehetőségeit szemléltetendő.

Az 5G alkalmazások létrejöttét támogató nagyléptékű demonstrációk és kísérletek irányulhatnak az 5G infrastruktúra 5G vonatkozásában meghatározott kulcs-teljesítménymutatóknak való megfelelésének bemutatására, valamint az integrált környezet 5G vonatkozásában releváns globális kutatás-fejlesztési, illetve szabványosítási törekvések céljából történő alkalmazásának szemléltetésére. Mindezek céljából a kísérletekhez nyílt környezet alkalmazása szükséges.

A hangsúlyt az 5G alkalmazások eMBB, illetve sűrűn lakott területeken biztosított szélessávú hozzáférés használati esetei vonatkozásában megvalósított kísérletekre/demonstrációkra szükséges helyezni. A tipikus alkalmazási forgatókönyvek közé tartozik többek között a mobil 3D immerzív élmény, UHD élő video és HD video zsúfolt környezetben történő megosztás területe. Tipikus teszt/demonstrációs környezet lehet többek között az olyan nagy felhasználói sűrűséggel rendelkező helyszín, mint a bevásárlóközpontok, stadionok, vagy a nyílt, zsúfolt utcák.

További cél olyan új lehetőségek kiaknázását támogató innovatív megoldások kipróbálása, amelyek az 5G ökoszisztéma világviszonylatban történő elterjedése következtében alakulnak ki. Ennek során iparági szereplők, különösen kis- és középvállalkozások részvételének biztosítása mindkét régióból kulcsfontosságú.

2) az 5G technológiákon túlmutató kialakulóban levő technológiák vonatkozásában megvalósított közös kutatás. Az 5G mobiltechnológia várhatóan egy teljes mértékben mobil és összekapcsolt társadalom kezelésére lesz alkalmas. Erre utal a konnektivitás, valamint adatsűrűség/adatmennyiség vonatkozásában tapasztalható hatalmas mértékű növekedés, illetve az ehhez szükséges többrétegű tömörítés. Az 5G-n túli technológia ezen tendencia erősítéséhez kell, hogy hozzájáruljon.

A hangsúlyt a forgalmat viselő backhaul és fronthaul hálózatokban biztosítandó hatalmas kapacitások kialakítására szükséges helyezni, tekintve, hogy az üvegszálas hálózatok nem feltétlen állnak rendelkezésre mindenhol. Ilyen esetekben életképes megoldás lehet a szupergyors alkalmazásokat (>100 Gb/s) támogató, milliméteres/szubmilliméteres hullámhosszú rádió-alapú backhaul/fronthaul kapcsolatok alkalmazása, a > 275 GHz tartomány használata céljából.

A cél egy alternatív, a néhány tíz GHz nagyságrendű sávszélességeket elfoglaló átviteli rendszer kialakítása, amely az alapsávban képes ezen nagyon nagy adatsebesség biztosítására alacsonyabb fokú összetettség mellett.

Az altéma keretében a fejlett optikai/fotonikus technológiákat, illetve rádiótechnológiákat alkalmazó kommunikációs rendszerekre és hálózatokra irányuló pályázatok kerülhetnek benyújtásra.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: EUJ-02-2018
Státusz: lejárt
Határidő: 2018.01.31.
Keretösszeg: 3 000 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő
Támogatási intenzitás: 100%
Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)
Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy társult országból kell, hogy érkezzenek.

Feltöltés ideje: 2017. 10. 26.
Határidő:
2018.01.31.
Kiírás neve magyarul:
5G és azon túl
Kiírás neve angolul:
5G and beyond
Program:
Horizon 2020
Alprogram:
Industrial Leadership